ARTS PLASTIQUES A LA REPUBLICA DE WEIMAR: DE LA UTOPIA AL CAOS

Institut d’Humanitats, Centre de Cultura Contemporània de  Barcelona (novembre 2003).

“La rosa del romanticisme es tenyeix de sang”. L’expressionisme com estat d’esperit. Utopia i parricidi. La “virginitat bàrbara” de Die Brücke. Una generació nascuda amb els ulls oberts. Puresa i intensitat de sentiment. Der Blaue Reiter.

Berlín, 1910/11/12: Hi arriben Kokoschka, Pechstein, Kirchner, Nolde, Grosz. Industrialització accelerada i atmosfera electritzant; però Berlín encara no és Babilònia. Kurt Hiller i el Neopatestisches Cabaret. Els “cafès de cridòria” i els cabarets -com el Schall und Rauch- vs. la llar familiar. H. Zille.

Pfemfert i Die Aktion: Antibel.licisme i antinacionalisme. Carl Einstein. Herwarth Walden i el cercle Der Sturm (E. Lasker-Schüler, Kokoschka, Ehrenstein, Döblin, Prybyszewski.i Scheerbart…):  contra el periodisme, el militarisme i la “legislació moral”; per la immanència de l’art. La galeria Der Sturm i la primera exposició deDer Blaue Reiter.

Mitificació de la vivència (Erlebnis). “En el principi fou la marea” (Benn), “En el principi fou el sexe”  (Prybyszewski). La guerra com a vivència.  Schickelé i Die Weissen Blätter, contra la guerra. “Una generació condemnada a morir jove”. T. Däubler i G. Grosz. Meidner i  Die Pathetiker.  Apocalipsi i Revolució. Neue Jugend (J. Heartfiel, W. Herzfelde).

El Grup de Novembre. Oficialització i popularització de l’expressionisme. K. Pinthus i El crepuscle de la humanitat. Berlín/Moloch/La gran prostituta. Yvan Goll i Claire Goll, Lehmbruck i Elisabeth Bergner, Emmy Hennings i H. Ball.  De “l’home és bo” (L. Franck) a “l’home es un porc ” (G. Grosz). La revolució espartakista.

Irrissió i radicalització: l’oposició al Grup de Novembre i el desenvolupament del dadaisme. L’editorial Malik i la revista Die Pleite. Grosz, C. Einstein, O. Dix, Heartfiel, Herzfelde, Richter.        R. Hausmann, R. Huelsenbeck i el Club Dadà. Fira Internacionqal dada. “De l’est arriba la llum”: Iliya Ehrenburg, El Lissitski, Gabo i Maiakovski a Berlín. Exposicions d’art rus. Piscator.  Brecht. Kate Kollwitz. Moholy Nagy. Tucholski. Mynona. Vedettes i transvestits, automates i maniquís.